dissabte, 27 de setembre de 2008

Brega per la plaça de la Guineu - dijous, 25 de setembre de 2008

dijous, 25 de setembre de 2008

>EL PUNT Digital

Brega per la plaça de la Guineu

Veïns del barri de Navas s'oposen a la construcció de dos blocs de nou pisos

ANNA BALLBONA. Barcelona
A tocar de la Meridiana, una petita plaça, coneguda popularment com a plaça de la Guineu, i ara tapiada, és motiu d'enfrontament entre els veïns i l'Ajuntament de Barcelona. Un enfrontament que ha arribat al punt que els veïns han interposat un contenciós administratiu contra el pla urbanístic que planeja construir-hi dos blocs de pisos de nou plantes: es tractaria de 90 pisos que, a parer dels veïns contraris, els deixarien un barri ja prou faltat de serveis amb una «densitat brutal».


+ L'espai conegut com la plaça de la Guineu, on es volen fer els pisos, ara tapiat. Foto: QUIM PUIG

La història del conflicte per la plaça de la Guineu s'enceta a l'antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats. Hi ha una explicació: per adquirir una de les naus d'aquest complex fabril l'Ajuntament va fer una permuta amb Renta Corporación, la propietària, que, d'aquesta manera, va obtenir la plaça de la Guineu, al barri de Navas: una plaça que es troba entre els carrers Biscaia i Palència, a tocar de la Meridiana, per l'altra banda. El desembre del 2007 l'Ajuntament aprova un pla de millora urbana que reordena la volumetria d'aquesta zona fins a permetre les nou plantes. Després Renta Corporación ho ven a Metrovacesa. I d'immediat s'engega el moviment d'oposició.

Als edificis que donen a la plaça de la Guineu s'hi poden veure ara pancartes que clamen «pisos no, plaça sí». Al gener els veïns interposen un contenciós administratiu contra la permuta i el pla de millora urbana. Ja abans, havien fet propostes perquè l'espai fos plaça o s'hi fes algun tipus d'equipament per al barri, en l'època que ja havien sonat intents de fer-hi pisos.

Els arguments dels veïns per plantejar el contenciós són clars: estan en contra de la permuta perquè «el terreny de Renta Corporación era de serveis i el canvien per un d'edificable», amb el «greuge comparatiu» entre barris; també s'oposen a l'ampliació d'edificabilitat de cinc a nou plantes, segons explica Carles Albert Gómez, membre de la comissió de veïns de Navas formada davant aquesta qüestió. Afegeixen que per aixecar aquesta nova volumetria, el pla comptabilitza la superfície del torrent de la Guineu, proper a la zona, que no és edificable i és només un passatge.

Els nou pisos d'alçada taparan visió i ventilació als edificis que donen a la plaça. «Casa meva serà una cova», apunta Eva Ferrera, una altra veïna. Així, proposen que només s'edifiqui a la plaça a la part que dóna a la Meridiana (un dels blocs projectats) i que es mantingui una zona de pas.

EL PUNT Digital, VilaWeb

NOTÍCIES RELACIONADES
>Retocs en el projecte